Una dona utilitzan el seu portàtil

GLOSSARI FINANCER

Desgravar

Desgravar és reduir una suma d'una quantitat total d'ingressos. Aquesta suma depèn de les circumstàncies personals i familiars dels individus, o en el cas de les empreses o autònoms, de les seves despeses laborals.

Per desgravar entenem la reducció d'una quantitat respecte a la base o a la quota d'un tribut.1 És a dir, en desgravar, reduïm la quantitat total d'ingressos a declarar que estan subjectes a impostos. Això es fa quan realitzes la teva declaració de la renda, però convé informar-se correctament què pots desgravar, ja que Hisenda sanciona als contribuents que ho realitzen de manera incorrecta.

En general, les desgravacions fiscals solen aplicar-se a despeses relacionades amb inversions o els necessaris per a l'obtenció d'ingressos.2 També és possible desgravar determinades assegurances com la de vida o la del teu automòbil (sota unes circumstàncies concretes)3, plans de pensions, mutualitats, pensions compensatòries, etc.

Encara que semblen el mateix que les deduccions fiscals, les desgravacions són diferents perquè ens ajuden a baixar la quantitat sobre la qual calculem els impostos. Per exemple: si guanyem 25.000 euros, sobre aquesta quantitat calcularíem el que hem de pagar. Però, si podem desgravar 1.000 euros, llavors calculem els impostos sobre 24.000 euros. A aquesta quantitat nova la diem base líquida o quota íntegra, i és sobre aquesta sobre la qual apliquem les deduccions.

Fonts:

1RAE (2001) Desgravar. https://www.rae.es/
2 2 Defez Assessors (s.f) És el mateix desgravar que deduir? https://defezasesores.es
3 López, V. (2024) Aquests són les assegurances que podràs desgravar en la Declaració de la Renda aquest 2024. https://www.abc.es/

chica con ordenador

Si en vols conèixer més informació, deixa'ns les teves dades i t'oferirem una informació personalitzada

Sol·licita'n informació